Hoppa till huvudinnehållet

Så många mönstrar i din kommun — en stor ökning

Publicerad:
Elin Norberg Markstedt gjorde sin värnplikt som vagnchef i Boden.
Elin Norberg Markstedt gjorde sin värnplikt som vagnchef i Boden. Foto: Anna Björkegren

För killar och tjejer födda året 2004 är det dags för mönstring som inleddes i somras och fortsätter till nästa vinter.

I Karlskoga och Degerfors är det sammanlagt 39 personer av 7310 som har kallats in.

Enligt Plikt- och prövningsverkets återrapportering för grundutbildningsomgång 2023/2024, kan man konstatera att 7310 personer har skrivits in till grundutbildning med värnplikt, vilket är en ökning med 1727 personer jämfört med fjolåret.

Volymerna kommer även att fortsätta att öka under kommande år för att kunna möta Försvarsmaktens behov, enligt ett pressmeddelande från Plikt- och prövningsverket.

Utav de 73190 personerna är 19 procent av de kvinnor, vilket är något lägre än föregående år.

Det finns två möjliga vägar för att bli aktuell för grundutbildning med värnplikt, så kallad lumpen. Alla ungdomar som fyller 18 under året är skyldiga att i januari fylla mönstringsunderlaget. Baserat på svaren kallas sedan ett antal ungdomar till mönstring, så kallade årskullspliktiga.

Egen ansökan

För de som inte har blivit kallade på mönstring, kan även göra en egen ansökan för att få göra en grundutbildning med värnplikt. Den sökande besvarar då ett prövningsunderlag, för att sedan boka tid för prövning hos Plikt- och prövningsverket.

Resultaten jämförs oavsett om man har kallats till mönstring eller gjort en egen ansökan, och den som är bäst lämpas skrivs in till en utbildning.

När värnplikten återaktiverades 2017 var utgångspunkten att ta hänsyn till den enskildes intresse och motivation så gott det gick.

Samtidigt som att antalet inskrivna har ökat, räcker det inte med att endast kalla de med ett intresse för att Försvarsmaktens behov. Det innebär att allt fler omotiverade kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt.

”Det är en plikt och en skyldighet att försvara vårt land om man har förutsättningarna att klara mönstringen och därmed bli inskriven till att göra grundutbildning med värnplikt”, skriver de i sitt pressmeddelande.

Positivt inställda

Under 2023 var det totalt 36 425 ungdomar som kvalificerade och var möjliga att kalla till mönstring, vilket är 36 procent av de 102 286 som svarade på mönstringsunderlaget. Av de 36 425 ungdomarna var det 21 237 som inte svarade negativt på frågan om intresse och motivation. Kvinnor har generellt svarat lägre på frågan om de är positivt inställda än män.

– I Sverige har vi lagen om totalförsvarsplikt och ytterst är personen intresse underordnat Sveriges behov av ett militärt försvar. Vi kan inte överlåta det till någon annan, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket i pressmeddelandet.

Så många män/kvinnor har kallats in 2023/2024

Örebro län: 217

Lekeberg: 2

Laxå: 1

Hallsberg: 7

Degerfors: 5

Hällefors: 2

Ljusnarsberg: 0

Örebro: 120

Kumla: 17

Askersund: 5

Karlskoga: 34

Nora: 7

Lindesberg: 16

Artikeltaggar

Christina MalmDegerforsFörsvarKarlskogaÖrebro länVärnplikt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.