Hoppa till huvudinnehållet

Inget skitprat – hälften av befolkningen är utan toalett

Publicerad:
Endast ungefär hälften av världens befolkning har toalett.
Endast ungefär hälften av världens befolkning har toalett. Foto: JESSICA GOW / TT

På söndag, 19 november, är det lovligt att prata skit. Då är det nämligen Världstoalettdagen, som instiftades för tio år sedan.

2013 instiftade FN Världstoalettdagen för att säkerställa att alla människor i världen har tillgång till toaletter, eller snarare lyfta problemet att 3,6 miljarder människor lever utan toaletter och värdig hygien.

Otillräckliga sanitetssystem sprider mänskligt avfall i floder, sjöar och mark och förorenar vattenresurserna.

Men trots att vi i vårt land har vattentoaletter, så är inte alla avloppsanläggningar de bästa. I år är grundvattnet i fokus denna dag och det som kommer ut utan att renas ordentligt kan förstås hamna i grundvattnet. På Hav och vattenmyndigheten uppmärksammar man det med uppmaningen ”låt oss göra det osynliga synligt”.

Ingen soptunna

Enligt Karlskoga Energi & Miljö använder många toaletten som papperskorg och spolar ner skräp. I Karlskoga fastnar varje år omkring 75 ton skräp i reningsverkets rensgaller, vilket sliter på utrustningen och innebär kostsamma reparationer. Det kan dessutom orsaka stopp i avloppet.

Vanligt är att folk spolar ned bindor, bomull, tops, tamponger, snus och våtservetter. En annan stor bov är olika sorters papper som används när toapappret tagit slut. På Kemab tipsar man istället om att placera en papperskorg intill toaletten, där skräpet kan slängas.

Artikeltaggar

AvfallFNHygienKarlskogaKemabMiljöSjöar och hav

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.