Hoppa till huvudinnehållet

30-årsjubileum för onsdagsvandrarna: ”Vi går mellan åtta kilometer och en mil”

Publicerad:
Dags att plocka fram korv och kaffe.
Dags att plocka fram korv och kaffe. Foto: Hans Blomqvist

Långpromenader med vacker natur, kulturhistoria, grill och samvaro. Det har ett gäng ”gubbar” från Degerfors orienteringsklubb pysslar med i 30 år.

– Man längtar till onsdagarna, säger PO Johansson.

För 30 år sedan träffades ett gäng ”gamla” orienterare från Degerfors orienteringsklubb varje onsdag för att vandra tillsammans. Det har dom fortsatt med och onsdagen den 15 november hade de sin jubileumsvandring runt Gällen.

– Vi är mellan sju och 15 personer varje onsdag, berättar vandringsgeneral PO Johansson från Svartå och fortsätter:

Vandrarna njuter av vacker natur och lite kulturhistoria.
Vandrarna njuter av vacker natur och lite kulturhistoria. Foto: Hans Blomqvist

– När man blir lite äldre och inte orkar springa så mycket får man arrangera andra aktiviteter. Vi går mellan åtta kilometer och en mil och har en radie på ungefär sex mil runt Degerfors.

Studiebesök också

Bland annat har de varit i Örebro, Skattkärr och Filipstad.

– Vi försöker lägga in mycket kulturhistoria med skogen som det viktigaste. Gammal skogskultur med gruvor, sågverk, torpruiner och gamla kvarnar är intressanta saker att titta på och fundera runt hur folk jobbade och slet förr i tiden.

Vi har med lite torra grenar och sen kommer kaffe och grillkorv fram
PO Johansson

Vandringsgänget har även gjort ett antal studiebesök till olika industrier.

– Till exempel på persiennfabriken, Deform och Porlavatten. Senaste studiebesöket var till Bergfallet, en gård som satsar på lite upplevelser med djur och grönsaks- och fruktodlingar.

Samling för jubileumspromenaden vid Gällen.
Samling för jubileumspromenaden vid Gällen. Foto: Hans Blomqvist

Ove Nilsson som kan mycket om blommor brukar vara med och vandra.

– Du vet på våren när han får visa alla blommor som växer både här och där, de mest ovanligt arter vi aldrig upptäckt annars. I bland är Fôggel-Åke med också och då tittar vi på fåglar.

”Man tröttnar aldrig”

De rör sig oftast i Fasaskogen men även i skogarna runt Hultet i Kristinehamn.

– Det viktigaste och finaste vi har i Degerfors är Fasaskogen. Där har vi gått upp och ner, fram och tillbaka och åt alla håll. Man blir aldrig trött på att gå där, det är lika spännande varje gång. Hela Kilsbergen egentligen, långt upp mot Nora. Det är fin natur, det är ett fantastiskt landskap vi bor i, säger PO och fortsätter:

– Man längtar till onsdagarna. Vi brukar stanna och grilla efter halva sträckan. Vi har med lite torra grenar och sen kommer kaffe och grillkorv fram.

Artikeltaggar

Degerfors OKFritid och livsstilVandring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.