Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha markiser på Västergården – periodvis 30 grader varmt i huset

Publicerad:
På Västergårdens äldreboende i Degerfors blir det periodvis väldigt varmt under sommaren, varför det motionerats om markiser på huset.
På Västergårdens äldreboende i Degerfors blir det periodvis väldigt varmt under sommaren, varför det motionerats om markiser på huset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Frågan om markiser på Västergårdens äldreboende har lyfts med fastighetsbolaget.

I samband med planerade ombyggnationer har man i socialnämnden hopp om att man kikar på en lösning.

Birgitta Höijer (C) och Johanna Svärd (S) motionerade tidigare om att det investeras i markiser på Västergårdens äldreboende. De yrkade på att Degerforsbyggen tar fram en åtgärdsplan för investering av markiser utifrån en arbetsmiljöåtgärd.

Vidare har de yrkat att socialnämnden begär en handlingsplan för möjlighet till återhämtning under väldigt varma förhållanden under sommarmånaderna, då det enligt motionärerna under flera år uppmärksammats att det på Västergården stundtals blir väldigt varmt, över 30 grader.

Känt problem

– Vi har initierat en process där vi kommer göra en del ombyggnader i huset, för kunna använda hela huset som vårdboende eftersom vissa delar inte uppfyller kraven för det. I samband med den förändringen kommer man kika på det här med nån form av solskydd, nedkylning och temperatur i huset så man har dräglig miljö för både anställda och äldre, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Holm (V).

Enligt förvaltningens svar på motionen är värmen på Västergården ett känt problem portabel kyla har satts in, vilket även motionärerna nämner. Nya persienner har också satts in, men nackdelen med det är att det blir väldigt instängt för de boende som vistas dygnet runt i denna miljö.

Ger bäst verkan

Socialchefen har, enligt svaret, tillsammans med fastighetsstrategen haft möten med Degerforsbyggen gällande Västergården, där behovet av kyla och önskemål om markiser lyfts upp eftersom utvändig avskärmning ger bäst verkan.

Handlingsplaner för att motverka uttorkning för de enskilda som har insatser via kommunen anses lika viktigt som att det bör finnas en enkel handlingsplan för personalen.

– Motionen ansågs därmed besvarad, säger Holm.

– Men den går upp som vanligt i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut, inflikar Ingela Sundberg (M), vice nämndordförande.

Artikeltaggar

BeslutBirgitta HöijerDegerforsDegerforsbyggenIngela SundbergJohanna SvärdKommunfullmäktigeModeraternaPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartietVästergårdenVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.