Hoppa till huvudinnehållet

Regionens sparmål – vill återinföra parkeringsavgiften i Karlskoga

Publicerad:
Parkeringsavgiften på Karlskoga lasarett kan komma att återinföras. Arkivbild.
Parkeringsavgiften på Karlskoga lasarett kan komma att återinföras. Arkivbild. Foto: Per Lindgren

Drygt 75 miljoner kronor kommer servicenämnden behöva minska sina kostnader med för att följa Region Örebro läns sparmål. För att genomföra detta har nämnden presenterat flera förslag, bland andra att återinföra parkeringsavgiften vid Karlskoga lasarett.

Servicenämnden i Region Örebro län har nu tagit beslut om budget och verksamhetsplan inför 2024. Pressen på att minska kostnaderna och få regionens ekonomi i balans är hård, och flera förändringar väntar.

– Det ekonomiska läget är svårare än på många år med en hög inflation och en nedåtgående världsekonomi, säger Carina Oskarsson (S), ordförande i servicenämnden, i ett pressmeddelande från regionen.

I den åtgärdsplan som servicenämnden presenterat framgår det att en besparing på minst 75,8 miljoner kronor ska göras, och för att nå denna är förslagen många.

För Karlskoga lasarett finns förslaget att återinföra parkeringsavgiften, som togs bort i samband med att parkeringen vid lasarettet renoverades. I dagsläget behövs bara en parkeringsskiva för att få parkera på parkeringen, men med åtgärdsförslaget kan parkeringsavgift komma att införas igen.

Minskad städfrekvens

– Flera åtgärdsförslag innebär att både medarbetare inom Region Örebro län och länsinvånare kommer att uppleva en lägre servicenivå. Det är naturligtvis ett tråkigt besked att ge, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i servicenämnden.

Lars-Göran Zetterlund (C), menar på att det är tråkigt att behöva lämna över detta besked. Arkivbild.
Lars-Göran Zetterlund (C), menar på att det är tråkigt att behöva lämna över detta besked. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Det framkommer även att man föreslår att minska på städningsfrekvensen av de allmänna utrymmena och de administrativa lokalerna.

– Vi kommer också att sänka ambitionsnivån när det gäller våra utemiljöer, vår inredning och vår konst. Det kommer förstås att märkas av både invånare och medarbetare men i konkurrensen med andra tjänster som Regionservice tillhandahåller bedömer vi i nämnden att det är rätt väg att gå, avslutar Jonas Levin, (KD), ledamot i servicenämnden.

Förslaget om återinförd parkeringsavgift vid Karlskoga lasarett upprör invånarna.
Förslaget om återinförd parkeringsavgift vid Karlskoga lasarett upprör invånarna. Foto: Amalia Jansson

Förslaget väcker starka känslor hos invånarna. Birgitta och Sivert Skoglund besöker Karlskoga lasarett med jämna mellanrum, och de reagerar starkt när de får höra om förslaget att återinföra parkeringsavgiften.

– Det är så dumt. Först tar de bort avgiften och inför p-skiva, men sen ska de återinföra avgiften för att ekonomin går dåligt, säger Birgitta, och Sivert avslutar:

– Det är inte så lätt att gå ner och förlänga parkeringen när man är på ett läkarbesök som tar tid. Så då får man ju böter istället.

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiFörvaltningKarlskogaKristdemokraternaNämnderParkeringRegion Örebro länRegionen spararSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.