Hoppa till huvudinnehållet

Avslutar extern öppenvård – placeringar är två tredjedelar av underskottet

Publicerad:
Degerfors socialnämndsordförande Torbjörn Holm (V).
Degerfors socialnämndsordförande Torbjörn Holm (V). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Utöver den Färdplan socialnämnden i Degerfors antagit för att komma ned i kostnader väljer man att från och med årsskiftet avsluta extern öppenvård.

Åtgärden att avsluta avtalen för öppenvård beräknas göra en kostnadsminskning om drygt 5,1 miljoner kronor.

Ökade placeringar av barn- och unga, ökade personalkostnader inom äldreomsorgen och särskilt inom hemtjänsten, bland annat genom förstärkningsturer gjorde ett utfall på nästan minus 30 miljoner kronor sista oktober för socialnämndens del. Prognosen pekar på ytterligare några miljoner kronors minus innan året är slut.

Två tredjedelar

– Ekonomin ser inte sådär lysande ut och väldigt många delar av verksamhetens kostnader drar över budget. De huvudsakliga delarna är IFO-verksamheten, där vi placerat fler barn och missbrukare än vad vi har ekonomi till, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Holm (V) och fortsätter:

– Tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt det, placeringar måste vi göra. Men kanske vi kan se lite mer till vad placeringarna kostar. De utgör ändå två tredjedelar av vårt underskott.

– De andra stora delarna där vi ligger en bra bit över budgeterat är dels inom hemvården och även LSS och där har vi haft ett fåtal ärenden som drar upp kostnaderna, säger Holm.

Enligt Holm har kommunen köpt in öppenvård dels från annan kommun dels från företag, men nu väljer man att sköta öppenvården själva och har anställt några för att jobba med det.

– Totalt sparar vi drygt 5 miljoner på att inte köpa in öppenvården. Naturligtvis kostar anställningarna, cirka 2 miljoner, men nettot enligt alla principer blir ungefär 3 miljoner kronor plus, säger Holm.

Mer på gång

På frågan varför man inte gjort det här tidigare, svarar vice nämndordförande Ingela Sundberg (M):

– För vi har haft avtal och de är inte bara att avsluta, vi måste göra det enligt de regler som gäller och då passar det så bra att flera av avtalen går ut vid årsskiftet.

Vi frågar om det är fler sparåtgärder på gång, som inte tagits upp i den tidigare färdplanen.

– Vi får snart slutrapporter från ett par personer som vi haft inne för att hjälpa oss med det här, Jukka Tekonen för äldreomsorgen i allmänhet och hemvården i synnerhet och Jan Byström som hjälper oss mer övergripande vad gäller ekonomin. Vi räknar med att de kommer med förslag som kan hjälpa oss framöver vad gäller budgetarbete och ekonomi, säger Holm.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAvtalBudgetarDegerforsIFOIngela SundbergPolitikSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.