Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar känner sig dåligt förberedda inför möte med politiker

Publicerad:
Arkivbild från en dialoglunch med politiker Skrantaskolan i Karlskoga. På bilden barn- och utbildningsnämndens ordförande Anneli Bramvehl (M).
Arkivbild från en dialoglunch med politiker Skrantaskolan i Karlskoga. På bilden barn- och utbildningsnämndens ordförande Anneli Bramvehl (M). Foto: Christoffer Tuulik

Ungdomar i Karlskogas skolor tycker att dialogluncher med politiker är viktiga, men de vill vara bättre förberedda och inte behöva ta av sin egen rasttid för att mötena ska bli av.

Vid ett antal tillfällen per år ger sig förtroendevalda politiker ut i högstadie- och gymnasieskolor i Karlskoga för att äta lunch tillsammans med skolans elever och samtidigt få en dialog om ungdomars funderingar kring den kommunala politiken.

När folkhälsoförvaltningen gjorde en utredning om dialogluncherna utifrån ungdomarnas perspektiv visade det sig att det fanns en del synpunkter från elevernas sida.

– Det framgick att eleverna inte känner sig förberedda och därför har svårt att veta vad de ska prata om, säger Amanda Lindgren (M), folkhälsonämndens ordförande.

Viktiga möten

Dessutom menade eleverna att de inte har så mycket längre raster när de kan umgås med vänner, tid som de istället får använda för att prata med politiker.

– Så här i efterhand kan man ju förstå dem. Under sin korta lediga tid så kommer ett gäng politiker och ”stör”, säger Lindgren.

Trots synpunkterna tycker ändå ungdomarna att mötet med politiker är viktigt och att de vill ha mer återkoppling av svaren på de frågor som dyker upp.

– Vi kommer nu fortsätta utreda det här ihop med barn- och utbildningsförvaltningen för att se över möjligheten hur vi i samarbete med skolan få till ett möte utan att eleverna känner sig störda, säger Lindgren.

Parallellt ser man även över hur man ska kunna genomföra liknande möten med yngre skolelever.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenAnneli BramvehlGymnasieskolanKarlskogaModeraternaSkola och utbildningSkolorSkrantaskolanUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.