Hoppa till huvudinnehållet

Nekas försörjningsstöd – befann sig utomlands

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ett gift par har nekats försörjningsstöd av Degerfors kommun eftersom frun inte stått till arbetsmarknadens förfogande utan befann sig utomlands.

Socialtjänsten i Degerfors nekade paret försörjningsstöd. Mannen i familjen överklagade till förvaltningsrätten som nu har kommit med sin dom där de avslår överklagan.

Mannen yrkade på att han skulle beviljas bistånd på grund av att han har en funktionsnedsättning efter en stroke och behöver pengar för att köpa mat och betala fakturor.

Förvaltningsrätten skriver att makar är skyldiga att bidra till det underhåll som behövs för deras gemensamma behov. Denna underhållsskyldighet går före den andre makens rätt till bistånd.

Frun hade studerat med CSN, hon skulle därefter skriva in sig på Arbetsförmedlingen för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Under utredningstiden framkom att den medsökande befinner sig i utomlands och stod inte till arbetsmarknadens förfogande.

Förvaltningsrätten skriver att mannen inte har kommit in med efterfrågat underlag på att den medsökande står till arbetsmarknadens förfogande.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadBiståndCSNDegerforsÖverklagandenPolitikStroke

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.