Hoppa till huvudinnehållet

Expert: Fler hundar bör mentaltestas

Publicerad:
Hunden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.
Hunden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

3000 personer i Sverige söker varje år vård efter att ha skadats av hundar.

Trots det görs det bara mentaltester på i genomsnitt 50 hundar om året.

– Det kan få till följd att farliga hundar inte stoppas, säger polisens hundtestare Patrik Hopstadius i Umeå till Sveriges radio Ekot.

Enligt flera experter, som medverkar i P1 Dokumentärs miniserie Kamphundarna, borde fler hundar som bitit människor eller djur mentaltestas.

När en hund attackerar en människa eller ett djur är det sedan 2018 länsstyrelsen där hunden hör hemma som har ansvar för att bedöma om ett mentaltest ska beställas. Testet utförs sedan av polisen.

Syftet med testet är att utreda om hunden riskerar att attackera igen. Men länsstyrelsen behöver inte följa upp resultatet även om polisen skulle rekommendera avlivning.

Flera svåra attacker sker varje år i Sverige och förra året avled en kvinna efter ett ha blivit attackerad av sin hund i Robertsfors i Västerbotten.

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurRobertsfors kommunUmeåVästerbotten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.