Hoppa till huvudinnehållet

Inga blinkande skyltar till Ekebykorset: ”Osäker på hur det skulle funka”

Publicerad:
Nu står rondellen i Ekebykorset så gott som klar.
Nu står rondellen i Ekebykorset så gott som klar. Foto: Amalia Jansson

Debatten rörande ombyggnationen av Ekebykorset i Karlskoga har varit lång, och trots att bygget nu står klart och att en godkänd besiktning har gjorts är alla parter inte helt nöjda.

En läsare har hört av sig till Karlskoga tidning-kuriren och påpekat varför man inte valt att sätta upp mer omfattande skyltar vid gång- och cykelpassagerna som finns vid bygget. Läsaren menar på att skyltar med rörelsesensorer som får skylten att blinka med ett vitt ljus när någon går på passagen vore att föredra här, då det är passager över en stor Europaväg.

Några sådana planer har Trafikverket, som ansvarar för vägen vid Ekebykorset, inte i dagsläget.

– Det är inget som har varit uppe för diskussion här hos oss ännu. Jag är osäker på hur det skulle fungera i praktiken att implementera denna typ av rörelsesensorer just här, säger Nicklas Broberg, projektansvarig hos Trafikverket.

Kritik

Även Karlskoga kommun har riktat kritik till Trafikverket över det utfall ombyggnationen fick. Från start var planen att anlägga en cykel- och gångpassage under vägen för att skydda personer som går eller cyklar. Men när bygget stötte på problem med marken där passagen skulle placeras fick planerna läggas om.

Då valde man att göra en gång- och cykelpassage i samma nivå som vägen, som dessutom är obevakat.

– Jag är superupprörd på den lösning som är nu och det är hela nämnden. Bara att det är ett obevakat övergångsställe innebär en risk, sa Martin Hårsmar (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till Karlskoga tidning-kuriren när beskedet om den nya planen nådde honom tidigare i höstas.

Nicklas Broberg avfärdar dock inte hela idén om en mer omfattande skyltning, utan menar på att det absolut är något som kan komma att bli aktuellt i framtiden.

– Det är något man kan se över och återkomma till i framtiden, avslutar han.

Läs också:

Ekebyrondellen ska vara klar – trots det finns missvisande skyltningFrån korsning till cirkulation – nu är Ekebyrondellen så gott som färdig”Kan påpeka att vi inte är nöjda”

Artikeltaggar

CyklarDebatterKarlskogaKarlskoga kommunMartin HårsmarModeraternaNämnderTrafikTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.