Hoppa till huvudinnehållet

Känd skådespelare fast för grovt rattfylleri i Karlskoga

Publicerad:
En skådespelare på väg till Värmland körde rattfull i Karlskoga. Genrebild.
En skådespelare på väg till Värmland körde rattfull i Karlskoga. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Skådespelaren, som bor i Stockholm, hade ett jobb i Värmland dit han pendlat i flera månader. I Karlskoga var han inblandat i en trafikolycka och han hade 2,20 promille alkohol i kroppen.

Nu har han fått sin dom.

Skådespelaren, som varit med i flera stora film- och teaterprojekt i Sverige, jobbade som skådespelare i Värmland.

Han pendlade från Stockholm till Värmland under tiden han jobbade.

I juni körde han som vanligt från Stockholm och på E18 i höjd med Våtsjötorp, i riktning mot Karlskoga, var han inblandat i en trafikolycka. Polisen misstänkte att skådespelaren var berusad så han togs med för blodprov och det visade att han hade 2,20 promille alkohol i blodet.

Målsägande berättar att han låg i vänster fil där höger fil var en påfart från en mindre väg när han plötsligt känner en kraftig smäll bakifrån och han förstår direkt att han blivit påkörd.

Han stannade bilen vid påfarten och gick ur och samtalade med mannen som kört på honom. I förhör sa målsägande att mannen ville att de skulle lösa detta utan inblandning från polisen med det ville inte han. Målsägande upplevde det som att det luktade alkohol från mannen och av den anledningen ville han inte att polis skulle komma till platsen.

Drack i bilen

En passagerare i bilen som skådespelaren körde har i förhör sagt att skådespelaren drack ur en metalliknande flaska. Passageraren tyckte att det luktade alkohol och att hon frågat skådespelaren vad han drack varpå han uppgav att han bara drack vatten. Passageraren har berättar att skådespelaren kört konstigt redan från början med ryckig och trafikfarlig körning, det var redan tidigt incidenter med andra fordon, han körde också väldigt fort och passageraren var rädd flera gånger under färden.

Vid smällen rasade den metalliknande flaskan ner på golvet i bilen och innehållet rann ut. Passageraren berättade det för polisen på platsen, som i sin tur luktade på mattan och vittnade om att det luktade kraftig alkohol och att det inte var vatten.

Passageraren har även berättat att cirka 20 minuter före olyckan så var bilen inne i vajerräcket på vänster sida av bilen.

Skådespelaren körde konstigt redan från början med ryckig och trafikfarlig körning, det var redan tidigt incidenter med andra fordon, han körde också väldigt fort och passageraren var rädd flera gånger under färden.
Polisen förundersökning

Vid första förhöret som hölls på Karlskoga lasarett nekade skådespelaren till brott. Vid nästa förhör erkände han grovt rattfylleri.

I förhör har skådespelaren berättat att han pendlat till Värmland från Stockholm under flera månader då han jobbat i Värmland. Han var vid den här tiden väldigt stressad. Dagen innan körningen drack han vin hela natten och lyssnade på musik då han var uppstressad. På morgonen satte han sig sedan och körde. Han drack inget på morgonen eller under färden. Trafikolyckan inträffade då han låg i vänsterfilen och det kom en bil från höger som var på påfarten. Han upplevde att bilen inte accelererade när den skulle in. Han kom i högre hastighet och hade svårt att bromsa då bilen körde in framför honom.

Inte bevisat

Åklagaren hävdade att han orsakat trafikolyckan.

Tingsrätten däremot anser inte att det är möjligt att utifrån den åberopade skriftliga bevisningen fastslå i vilken mån trafikolyckan varit en följd skådespelarens berusning. Särskilt inte sett till hans beskrivning av hur trafikolyckan uppstod och att hans uppgifter inte är motbevisade i målet.

Tingsrätten skriver därför att skådespelaren ska dömas för grovt rattfylleri, men att brottet endast ska bedömas som grovt sett till alkoholkoncentrationen.

Samtidigt skriver tingsrätten att det inte går att komma ifrån att då en person kör personbil på E18 med över två promille i blodet är riskerna för trafiksäkerheten höga. Straffvärdet bedöms mot denna bakgrund motsvara fängelse två månader.

Skådespelaren döms vid Örebro tingsrätt till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättFängelseFörhörKarlskogaÖrebro tingsrättRattfylleriStockholmVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.