Hoppa till huvudinnehållet

Knark och vapen för miljarder i beslag i år

Publicerad:
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson under ett besök hos Tullverket Göteborgs hamn på tisdagen.
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson under ett besök hos Tullverket Göteborgs hamn på tisdagen. Foto: Adam Ihse/TT

Hittills i år har Tullverket tagit vapen och knark i beslag motsvarande ett värde av 7,8 miljarder kronor, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i Göteborg.

– Det är 7,8 miljarder som annars skulle finnas ute i de här kriminella gängens ekonomi, säger statsministern.

Tullens arbete med att stoppa införseln av narkotika och vapen är en väldigt viktig del i arbetet för att stoppa gängvåldet, enligt Kristersson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskriver utvecklingen vad gäller gängvåldet som ett "nödläge".

– Ska vi knäcka gängen så måste vi strypa den kriminella ekonomin och här finns det mycket kvar att göra. Mycket görs, men vi måste göra mer, säger hon.

Den kriminella ekonomin omsätter mellan 100 och 150 miljarder kronor per år enligt polisen, säger Svantesson.

– Det är därför det är så viktigt att jobba brett. Vi har flera utredningar på gång angående tullens arbete, säger Svantesson.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättElisabeth SvantessonGöteborgModeraternaNarkotikaTullTullverketUlf KristerssonVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.