Hoppa till huvudinnehållet

Så beslutade länsstyrelsen om strandskyddsdispens för herrgården

Publicerad:
Plank har satts upp framför Svartå herrgård och i efterhand har ansökan om strandskyddsdispens gjorts.
Plank har satts upp framför Svartå herrgård och i efterhand har ansökan om strandskyddsdispens gjorts. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Så har länsstyrelsen fattat beslut angående strandskyddsdispens för Svartå herrgård. Enligt miljöbalken har myndigheten möjlighet att överpröva kommunens beslut i dylika frågor.

Bygg- och miljönämnden i Degerfors kommun beslutade för några veckor sedan att bevilja strandskyddsdispens för ändrad användning, från tillfälligt boende till bostad och kontor samt för uppförande av plank på fastigheten Svartå 1:73, det vill säga Svartå herrgård.

Författarparet Thomas och Christina Erikson har där låtit uppföra ett plank som enligt ansökan är till skydd mot vildsvin och för att hålla hundar inne, men också mot insyn från nyfikna som filmar och tar bilder.

I efterhand ansökte de om strandskyddsdispens, som beviljades.

Överprövning

Inom tre veckor från det att kommunens beslut kommer in till länsstyrelsen ska denna myndighet ta ställning till om det finns skäl att överpröva beslutet, om det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens eller någon brist i handläggningen av ärendet.

I det här fallet ser man inte att några sådana skäl finns, utan godkänner kommunens beslut.

”Inga konstigheter”

Thomas Erikson, som står för ansökan om strandskyddsdispens, ville inte kommentera ärendet då det hade behandlats i bygg- och miljönämnden.

Vi kontaktar honom på nytt med frågan om han vill kommentera det nu, varvid han ställer sig frågande till vad han ska kommentera och vi preciserar; att länsstyrelsen nu beslutat att godkänna bygg- och miljönämndens beslut.

– Givetvis gjorde de det, svarar han och tillägger:

– Du, här kommer min chef, varpå han räcker över luren till sin fru, Christina Erikson, som säger:

– Det är som det ska vara, det är väl inga konstigheter.

Hon tillägger:

– Länsstyrelsens utlåtande följer i linje med vad kommunen har sagt och de ser ju inga problem med varken att vi bor där eller bygger plank.

Nu har Erikson även lämnat in bygglovsansökan för planket.

Söker strandskyddsdispens i efterhand – har byggt plank runt herrgården utan lov

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenChristina EriksonMyndigheterSvartåThomas Erikson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.