Hoppa till huvudinnehållet

Miljömedvetna elever i kommunernas skolor: ”Det mesta åker ner i magen”

Publicerad:
Vid en mätning av matsvinnet på skolor i Karlskoga och Degerfors visade det sig att eleverna äter upp i princip allt på tallriken.
Vid en mätning av matsvinnet på skolor i Karlskoga och Degerfors visade det sig att eleverna äter upp i princip allt på tallriken. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vid en kontroll av lunchserveringen från skolmatsalar i Karlskoga och Degerfors visade det sig att mycket av maten som serveras faktiskt hamnar i elevernas magar.

– Vi ligger väldigt lågt på matsvinn i skolorna, säger folkhälsonämndens ordförande Amanda Lindgren (M).

Under två veckor genomförde folkhälsoförvaltningen en mätning av matsvinnet på skolorna i Karlskoga och Degerfors. Och resultatet att den populära maten slängs i mindre omfattning stämmer inte alls.

– Man tror att när det är god mat så borde det mesta ätas upp. Men eleverna är så taggade på den där maten att de överskattar hur mycket de orkar äta. Därför tar de ofta mer och sen måste slänga, säger Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden.

Därför kan man inte säga att det kastas mycket när barnen inte gillar maten. Dessutom visade undersökningen att elever i Karlskoga och Degerfors oftast äter upp allt på tallriken.

– Ungefär 90 procent av maten som tillagas hamnar i barnens magar. Och då ska man komma ihåg att det är en del serveringssvinn också. Det är alltså inte så att eleverna kastar tio procent, säger Lindgren.

Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden, och Amanda Lindgren (M), ordförande folkhälsonämnden. Arkivbild från ett besök på en skola.
Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden, och Amanda Lindgren (M), ordförande folkhälsonämnden. Arkivbild från ett besök på en skola. Foto: Maiken Kettil Schough

Mätningen har genomförts under två olika veckor där man ena veckan bara genomfört den utan att meddela, för att sedan veckan efter informera eleverna att en mätning ska genomföras och bett dem tänka på hur mycket de lägger upp på tallriken. Trots det skiljer sig inte svinnet något större.

Däremot var svinnet, både från tallrik och servering, den här gången högre under den vecka som alla visste att mätningen pågick.

Även om det inte är mycket svinn, ser man att eleverna äter ordentligt?

– Ja, vi mäter också portionsstorlekar och även där har vi en hög siffra. De tar en rimlig portion och det mesta åker ner i magen.

Lindgren menar att det låga matsvinnet i Karlskoga och Degerfors står sig väl även i jämförelse med andra kommuner.

Hela matsituationen

För att arbeta vidare med nöjdheten och få ännu bättre resultat har nämnden gett folkhälsoförvaltningen i uppdrag att, i samarbete med skolförvaltningen, se över matsituationerna i stort. Det kan handla om hur matsalarna är utformade och hur eleverna upplever trivseln under luncherna.

– Vi ser att eleverna är nöjda med maten, men att trivas i matsituationen handlar inte bara om vad som serveras, säger Lindgren.

Totalt skrapade eleverna av 5 procent från sina tallrikar under den dolda veckan och 7 procent under veckan när de visste att mätningen genomfördes.

Serveringssvinnet, det som värmts upp men som kökspersonalen inte kan ta tillvara på, var 5 procent båda veckorna.

Folkhälsonämnden har även ett uppdrag att se över hur man skulle kunna mäta matsvinn i äldreomsorgen.

Fakta om undersökningen

Antal ätande:

Dold mätning: 24 363 elever

Öppen mätning: 23 245 elever

Totalt svinn:

Dold mätning: 846 kilo

Öppen mätning: 989 kilo

Totalt svinn (per ätande elev):

Dold mätning: 35 gram

Öppen mätning: 43 gram

Skolresultat dold mätning respektive öppen mätning
SKOLATallriksvinn i procentServeringsvinn i procent
Möckelngymnasiet7 / 122 / 3
Skrantaskolan4 / 63 / 3
Karlbergsskolan4 / 36 / 3
Aggerudsskolan3 / 61 / 2
Häsängsskolan4 / 48 / 8
Stråningstorpsskolan4 / 7 6 / 5
Bregårdsskolan 6 / 62 / 2
Österledsskolan4 / 75 / 3
Rävåsskolan6 / 87 / 6
Bråtenskolan4 / 46 / 8
Stora Vallaskolan5 / 69 / 10
Strömtorpsskolan 6 / 76 / 7
Parksskolan4 / 69 / 9
Svartå skola3 / 47 / 11
Åtorpskolan1 / 110 / 11
Brukets skola4 / 48 / 14

Artikeltaggar

Amanda LindgrenDegerforsKarlskogaModeraternaNämnderSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.