Hoppa till huvudinnehållet

Nu får du bättre koll på vad vinet innehåller

Publicerad:
Snart kan du se kalorier och näringsinnehåll i ditt vin. Arkivbild.
Snart kan du se kalorier och näringsinnehåll i ditt vin. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Från och med den 8 december måste etiketten på vinflaskan visa både kaloriinnehåll och ingredienser. Vin har länge varit undantaget från märkningskrav, men nu kommer nya besked.

Till skillnad från andra livsmedel har vin och vinprodukter som glögg inte behövt ha någon ingrediensförteckning. Det har räckt med alkoholhalten och en notering om ämnen som kan orsaka allergier.

Men allt vin som produceras från och med den 8 december ska ha både ingrediensförteckning och näringsdeklaration efter ett EU-beslut.

– Det är bra att märkningskraven höjs. Det är positivt för konsumenter som vill kunna göra medvetna val att vin får samma krav på märkning som andra livsmedel, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Kalorier och proteiner

Redan i dag ska det alltså framgå vilken alkoholhalt vinet har och om det innehåller allergiframkallande ämnen. Nu ska även ingredienser som socker, salt och tillsatser anges. Det ska också framgå hur mycket fett, kolhydrater, proteiner och hur många kalorier vinet innehåller.

Nu ska det tydligt anges vad de hundratals miljoner vinflaskor som svenskarna dricker innehåller. Ölen kommer senare.
Nu ska det tydligt anges vad de hundratals miljoner vinflaskor som svenskarna dricker innehåller. Ölen kommer senare. Foto: Johan Hallnäs/TT

Men innehåller vin fett och protein?

– Nej, i praktiken kommer fett, protein och salt ofta att vara noll. Om det är ett torrt och osötat vin kan det även vara noll kolhydrater. Även om alkoholen bidrar med mycket energi, säger Amanda Rosendahl.

Men den som designar vinetiketter eller boxar behöver inte bekymra sig om att allt ska stå just där. Enligt reglerna ska informationseran vara tillgänglig. Det betyder att det exempelvis kan finnas en QR-kod med länk till ingrediensförteckningen.

Andra drycker på tur

Reglerna gäller även vin som importeras från andra platser än EU-länder. Det är upp till importörerna att se till att ingredienserna framgår. Än så länge är det bara vin och aromatiserade vindrycker som vinglögg som omfattas, men senare kommer även nya regler för andra alkoholdrycker.

– Det vet vi inte exakt när det blir än, säger Amanda Rosendahl.

Vin som är producerat före den 8 december är undantaget från de nya reglerna.

Innehållsförteckning vin

All information om vad som finns i vinet måste vara tillgänglig att ta del av. Det innebär inte att den måste finnas på flaskan eller på förpackningen.

En del av informationen får anges på elektronisk väg, till exempel via en QR-kod, med några undantag för allergener och energivärdet.

QR-koden får inte leda till reklam.

Det ska vara tydligt för konsumenten vart QR-koden leder och informationen får inte visas tillsammans med annan försäljningsinformation.

Användardata om den som söker informationen får heller inte samlas in eller spåras. QR-koden ska också leda enbart till den produkt som informationen gäller.

Källa: Livsmedelsverket

Artikeltaggar

EUKonsumentLivsmedelLivsmedelsverketMat och dryckVin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.