Hoppa till huvudinnehållet

”Pensionsavgiften måste höjas”

Publicerad:
Foto: Magnus Glans / Pensionsmyndigheten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

2024 höjs inkomstpensionen med 1 procent och garantipensionen med mer än 9! Det beror på att inkomstpensionen är tänkt att följa inkomstutvecklingen i samhället medan garantipensionen följer prisutvecklingen.

Sett till pensionen lönar det sig alltså allt sämre att jobba, speciellt om du inte tjänar så mycket. Går du i pension med en lön under 35 000 kronor ger det sällan en pension som är högre än om du inte jobbat alls!

Kommunal konstaterade för några år sedan att inte ens 45 år med en genomsnittlig kommunalarbetarlön ger en pension att leva på, utan måste kompletteras med en liten del garantipension!

Så lite tjänar vissa i dag på sitt heltidsjobb. Så lite kommer vissa fortsätta tjäna på sitt heltidsjobb.

SPF Seniorerna konstaterade detsamma i en ny rapport häromveckan: Det lönar sig för dåligt att jobba.

Sitter man som 55-årig undersköterska i Degerfors, anställd på deltid med delade turer och alldeles för mycket helgjobb för att det ska kännas helt ok, vad hittar man ork att fortsätta sätta på larmet på väckarklockan?

Det är begripligt att man blir förbannad. Men VEM borde du bli förbannad på? Garantipensionären eller politikerna som försvarat den utvecklingen? Jag vet ju vad de sistnämnda hoppas på …

– Nästa år kommer 55–60 procent av pensionärerna att få garantipension. Man kan ju fråga sig om vi fortfarande har ett inkomstbaserat pensionssystem. Vi går mer och mer mot ett bidragspensionssystem, kommenterar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, rapporten.

Hon har rätt. Även i att den förra S-regeringen bidragit till utvecklingen genom att ha höjt bostadstillägget flera gånger – och tillsammans med V och MP rekordhöjde garantipensionen 2022.

Men problemet är inte att garantipensionärerna får för mycket, Sverige ska inte ha fattigpensionärer alldeles oavsett hur mycket eller lite de jobbat utanför hemmet. Problemet är att inkomstpensionärerna får för lite.

I en ledare i Arbetet, skrev Martin Klepke nyligen pensionsutvecklingen.

Om ett pensionssystem som förändrades och underfinansierades på 90-talet och som både fackföreningsrörelsen och det politiska vänsterblocket länge velat stärka med en höjning av pensionsavgiften.

”Men de borgerliga partierna C, L, KD och M vägrade. Och eftersom den parlamentariskt tillsatta pensionsgruppen måste vara enig om något ska ändras så stoppades varje förändring. Och den borgerliga blockeringen har metodiskt upprätthållits ända fram till i dag. Varje gång frågan dyker upp säger de borgerliga partierna nej. I 30 års tid.”

Poängen är uppenbar. Högern hoppas komma undan med orättvisan genom att skylla den på att garantipensionärerna har det för bra. Men en försämring för dem skulle förstås inte ge inkomstpensionärerna en enda krona extra i plånboken att använda till mat och boende. Men de skulle i alla fall ha ”mer” än fattigpensionärerna.

Nej. Pensionsavgiften måste höjas och de som jobbat länge för låga löner måste få mer.

Artikeltaggar

DegerforsEva ErikssonKommunalKristdemokraternaLönerMartin KlepkePensionPrivatekonomiSPF Seniorerna