Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna ville provköra – försvann med husbil för en halv miljon

Publicerad:
Reporter Magnus Carlsson
Magnus Carlsson
magnus.carlsson@nkp.se
Det var en Knaus Sunliner från 2006 som under onsdagen stals från Husbilslandet i samband med en provkörning.
Det var en Knaus Sunliner från 2006 som under onsdagen stals från Husbilslandet i samband med en provkörning. Foto: Husbilslandet

Under onsdagseftermiddagen kom en kvinna in till Husbilslandet i Kristinehamn och ville provköra en husbil. Både hon och husbilen försvann.

Kvinnan greps redan under kvällen och på torsdagsmorgonen greps ytterligare en misstänkt.

Det var vid 15-tiden på onsdagen som kvinnan klev in på Husbilslandet i Bäckhammar och bad om att få provköra en husbil.

– ”Vi har ringt om den”, sa hon. Men hon ville inte ha någon visning av den innan och hon ställde inga frågor. Så redan då började vi ana oråd, säger Jenny Edvardsson, kommunikationsansvarig vid Husbilslandet.

Hon berättar att kvinnan fick provköra husbilen, men att man först tog en kopia av hennes identifikationshandlingar.

När började ni ana oråd på riktigt?

– Normalt sett brukar folk vara ute i en halvtimme eller så när de provkör en husbil, men när det hade gått en dryg timme så ringde vi till polisen, svarar Jenny Edvardsson.

Var det en ny bil hon provkörde?

– Nej, det var en begagnad Knaus Sunliner från 2006, men den är ändå värd en halv miljon kronor.

På onsdagskvällen ringde polisen till Husbilslandet och meddelade att de hade hittat kvinnan. Hon greps, men husbilen var fortsatt borta så man insåg att det var fler inblandade.

Kan hon ha varit en bulvan åt någon annan?

– Ja, det var nästan så det verkade, säger Jenny Edvardsson.

På torsdagsmorgonen kom ett nytt samtal från polisen. Då hade man gripit ytterligare en person och husbilen hade återfunnits.

– Polisen pratade med en av delägarna, Niklas Olsson, men jag tror inte att de sade exakt var de hade hittat husbilen. Och det kan vara så att det är ännu fler personer gripna, men åtminstone en person till har gripits under morgonen idag, säger Jenny Edvardsson.

Niklas Olsson och Jenny Edvardsson på Husbilslandet har båda haft kontakt med polisen efter onsdagens stöld.
Niklas Olsson och Jenny Edvardsson på Husbilslandet har båda haft kontakt med polisen efter onsdagens stöld. Foto: Magnus Carlsson

Hon uttrycker företagets tacksamhet gentemot polisen för ett väl genomfört arbete.

Jenny Edvardsson säger också att det är första gången under företagets 35-åriga historia som man utsätts för en stöld av det här slaget.

– Men vi får väl se över våra rutiner ytterligare. Det funkade bevisligen att ta en kopia på id-handlingarna, men det kanske är så att vi måste åka med under provkörningarna i framtiden, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan utsattes Husbilslandet för ett stöldförsök. Då tog sig tre män in på området och försökte slanga bränsle ur fordonen. De greps tämligen omgående och veckan efter bjöds polisen på smörgåstårta av Husbilslandet.

Så det blir till att köpa smörgåstårta igen?

– Haha, kanske det, svarar Jenny Edvardsson.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBäckhammarHusbilarHusbilslandetNiklas OlssonStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.