Hoppa till huvudinnehållet

13 miljoner kronor till Björneborg – världsunik satsning får statligt stöd

Publicerad:
Reporter Magnus Carlsson
Magnus Carlsson
magnus.carlsson@nkp.se
Björneborg Steel får statligt stöd i sin omställning till fossilfri produktion. Arkivbild.
Björneborg Steel får statligt stöd i sin omställning till fossilfri produktion. Arkivbild. Foto: Joakim Magnusson

Energimyndigheten har beslutat att stötta projektet DME med 13 miljoner kronor. Projektet är världsunikt och ligger i framkant när det gäller omställning till grön energi.

Det är Björneborg Steel som leder DME-projektet tillsammans med Flogas Sverige AB och Sverim AB. DME står för Demonstration av miljövänlig energigas och syftar till att ersätta gasol med förnybar dimetyleter, rDME.

Projektet ska visa att dimetyleter kan användas i fullskalig produktion och att det går att göra både kostnadseffektivt och uthålligt. Genom att använda dimetyleter får man en fossilfri stålproduktion.

– Projektet är världsunikt och förväntas också ligga till grund för framtida standardisering för användning av förnybar dimetyleter, konstaterar Björneborg Steels vd Håkan Dedorsson i ett pressmeddelande.

En förhoppning som projektledarna hyser är att projektet ska få så gott resultat att det höjer tempot för den övriga industrin när det gäller omställningen till en fossilfri produktion, inte bara i Sverige utan också internationellt.

Projektets totala budget ligger på 32 miljoner kronor. Energimyndigheter bidrar med 13 miljoner kronor, resten av kostnaden tar projektdeltagarna ur egen kassa.

Projektstart är omedelbart och slutredovisning skall ske senast i augusti 2026.

Läs också

Artikeltaggar

BjörneborgBjörneborg SteelBudgetarEnergimyndighetenHåkan DedorssonMiljöNäringslivPressmeddelande

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.