Hoppa till huvudinnehållet

Drygt 1 200 potthål lagade under 2023: ”Det kommer nya varje vår”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Potthål bildas genom att isen spränger i backen och det blir hål underifrån. I Karlskoga har man under 2023 hittills lagat över 1200 stycken.
Potthål bildas genom att isen spränger i backen och det blir hål underifrån. I Karlskoga har man under 2023 hittills lagat över 1200 stycken. Foto: Malin Bring

Under 2023 kommer Karlskoga kommun lägga nio miljoner kronor för att på olika vis förbättra vägar i kommunen. Bland annat har fram till dagens datum över 1200 potthål lagats.

På novembermånads nämndmöte fick man en återrapportering av underhåll på asfalt. Om antalet under våren var drygt 1200 stycken potthål på kommunens vägar så var summan nere på noll i augusti.

– Mot slutet av sommaren hade vi fixat alla potthål, men det kommer nya varje vår, säger Martin Hårsmar (M), samhällsbyggnadens nämndens ordförande.

Hårsmar menar att det är viktigt att skilja på vad som är vad. Potthål, asfaltsavlagringar och ersätta befintlig väg är de tre områdena som man hela tiden arbetar med för bättre vägar.

Olika åtgärder

Potthålen som blir till när tjälen går ur backen förväxlas enligt Hårsmar allt som oftast med det man kallar asfaltsavlagringar eller ytsläpp.

– Asfaltsavlagringar kan vara både grunda och djupa, det är inte ett tydligt hål men asfalten är borta. Där kan man inte bara lägga lite ovanpå utan man måste ofta byta en hel fyrkant runt om, säger Hårsmar.

Ett ytsläpp eller asfaltsavlagring är mer arbete med att laga och ska inte förväxlas med potthål.
Ett ytsläpp eller asfaltsavlagring är mer arbete med att laga och ska inte förväxlas med potthål. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Den tredje åtgärden där man byter hela vägsträckor handlar till stor del om vägar där det ofta blir många potthål.

– Vi har en plan för när vägarna ska förbättras och det vi märker är att när vi kommunicerar våra åtgärder så blir invånarna mer nöjda, säger Hårsmar.

50 miljoner

Under en sjuårsperiod har man avsatt 50 miljoner kronor till att komma ikapp med underhållet på vägarna. I år har man förbrukat nio av dessa.

– Det har varit väldigt tydligt från politiken att vi måste tillse vägar och gator. Så fort tjälen är borta så ger man sig ut och börjar arbetet, säger Ulrika Lundgren, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Artikeltaggar

KarlskogaMartin HårsmarModeraternaNämnderPolitikÅtgärder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.