Hoppa till huvudinnehållet

Föreläsning med EU-kandidat: ”Rekordår för dödsolyckor”

Publicerad:
Reporter Amalia Jansson
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Johan Danielsson (S) föreläste om tre viktiga frågor inför nästa års val till EU-parlamentet.
Johan Danielsson (S) föreläste om tre viktiga frågor inför nästa års val till EU-parlamentet. Foto: Amalia Jansson

Den före detta bostadsministern, Johan Danielsson (S), föreläste vid sitt besök på Karlskoga folkhögskola om tre stora frågor är av vikt att bära med sig inför valet till EU-parlamentet nästa år.

Johan Danielsson (S), tidigare bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, besökte under tisdagen Karlskoga folkhögskola och IF Metall östra Värmlands kursdag för att föreläsa om de EU-frågor han kandiderar med inför EU-parlamentsvalet i juni nästa år.

– Jag har arbetat med LO och fackpolitiska frågor i tio år. Vi befinner oss i en annan politisk tid nu, sett till hur omvärldsläget såg ut vid förra valet. För första gången på länge pågår ett fullskaligt krig på vår kontinent, Sveriges terrorhot är förhöjt och situationen med gängkriminaliteten är extrem, säger Danielsson.

Ett trettiotal personer samlades i aulan vid Karlskoga folkhögskola för att lyssna på föreläsningen.
Ett trettiotal personer samlades i aulan vid Karlskoga folkhögskola för att lyssna på föreläsningen. Foto: Amalia Jansson

I aulan på Karlskoga folkhögskola har ett trettiotal förtroendevalda för IF Metall samlats, men även några studenter från folkhögskolan. Danielsson menar på att det är speciella tider inför det kommande valet, och att åhörarna ska förvalta sin rösträtt väl.

Frågor

En av de tre frågor Danielsson belyser är den ökande andelen arbetslivskriminalitet som finns i Sverige, och att frågan behöver organiseras i hela EU för att få bukt på problemet.

– Den växande arbetslivskriminaliteten är en av våra tre huvudfrågor. Det sker över 3000 dödsolyckor på arbetsplatsen varje år i Europa. Det är ett rekordår. Över 120 000 européer dör varje år till följd av att de blivit utsatta för cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen, berättar han och fortsätter:

– Anledningen är till stor del arbetslivskriminalitet och att det inte finns något fast kontrollapparat. Jämför man med GDPR lagen så är det dyrare för ett företag att tappa bort en mejllista än att utsätta anställda för livsfara.

Två andra frågor Danielsson belyser är klimatfrågan och frågan om demokrati och grundläggande rättigheter. Som det är idag med utsläpp kommer inte Sverige nå Parisavtalet som förenta nationerna slöt under 2015.

– Jag är orolig för sittande regerings politik, avslutar Danielsson.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserEUEuropaEuropaparlamentetFolkhögskolorJohan DanielssonKarlskogaLOPolitikRösträttSocialdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.