Hoppa till huvudinnehållet

Sverige utslaget i OS-kampen: "Otroligt besviken"

Publicerad:
IOK har beslutat om vilka länder som går vidare i processen om vinterspelen 2030. Arkivbild.
IOK har beslutat om vilka länder som går vidare i processen om vinterspelen 2030. Arkivbild. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Sverige är utslaget i kampen om att få vinter-OS och Paralympics 2030. Internationella olympiska kommittén (IOK) valde att gå vidare med Frankrike.

"Jag är otroligt besviken", säger Hans von Uthmann, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Förutom att IOK går vidare med Frankrike till spelen 2030 beslutade man att gå vidare med Salt Lake City i USA för vinterspelen 2034.

Ordföranden i IOK:s arbetsgrupp för framtida spel, Karl Stoss, säger att det som stod ut i Frankrikes och Salt Lake Citys kandidaturer var bland annat att det fanns ett stort stöd från både allmänheten och regeringarna.

– Det svenska projektet presenterade en imponerande vision av de mest hållbara spelen i historien. Sverige har världsklassarenor och en stark vintertradition, säger Stoss.

– Men mer arbete behövs för att stärka stödet på alla nivåer, inklusive regering och näringsliv.

Oro för finansieringen

Han säger också att man känner en oro för finansieringsstrategin, framför allt för inhemsk sponsring och biljettförsäljning, och man anser att Sverige behöver stärka sitt koncept.

Från svenskt håll möts beskedet med stor besvikelse.

"Vi hade ett starkt koncept att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen", säger Hans von Uthmann i ett pressmeddelande.

"Kunnat bli katalysator"

Han säger att IOK:s nya process inte var mogen för en kandidatur som ville vara hållbar, kostnadseffektiv och demokratisk.

"Vi var inte på något sätt ute efter att använda svenska skattebetalare för att finansiera spelen. Det var vi tydliga med mot IOK, mot regeringen och mot näringslivet. Vi är fortsatt övertygade om att spelen hade kunnat bli en katalysator för hela Sverige. Nu blir det tyvärr inte så."

Ingela Ahlberg/TT

Artikeltaggar

FrankrikeHans von UthmannHållbarhetIngela AhlbergIOKKandidaturerKarl StossParalympicsSalt Lake CitySOKSportUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.