Hoppa till huvudinnehållet

Åkessons retorik ökar polariseringen

Publicerad:
Under Sverigedemokraternas Landsdagar talade Jimmie Åkesson. På plats från Filipstad fanns Johnny Grahn.
Under Sverigedemokraternas Landsdagar talade Jimmie Åkesson. På plats från Filipstad fanns Johnny Grahn. Foto: Pressbild

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Under helgen ägde Sverigedemokraternas landsdagar rum i Västerås. I fokus var utformning av partiets politik, men partiledaren Jimmie Åkesson står i vägen för de samhällsförändringar partiet vill åstadkomma.

Åkessons tal väckte med rätta uppmärksamhet. Hans konstaterande att partiets valresultat har ökat dess möjligheter att uppnå det långsiktiga målet – ”Att göra Sverige bra igen!” – var tydligt inspirerat av USA:s tidigare president Donald Trump.

Mest rapportering och debatt orsakades av den del av talet som riktade sig mot landets islamister. Åkesson menade att det är nödvändigt med ett totalstopp för etablering av nya moskéer i landet. Vidare ansåg han att moskéer där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället bör konfiskeras och rivas.

Egentligen är inte förslaget överdrivet konstigt eller ens nytt. Förra året föreslog Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi att Imam Ali Center i Järfälla skulle stängas ned efter att det framgått att moskén användes som bas för den iranska regimens verksamhet i Sverige.

I Frankrike stängdes sex moskéer efter misstanke om att radikal islamistisk propaganda producerats där. Inrikesminister Gérald Darmanin uppmanade departementet att vägra uppehållstillstånd till imamer som skickats av främmande länder.

Även om det finns en distinkt skillnad mellan att riva och stänga, är grundtanken ändå densamma. Så i stället för att kräva att SD:s tjänstemän kastas ut från Rosenbad och att fler moskéer byggs, kanske det är värt att diskutera det faktiska förslaget?

Islamismens ökade närvaro i Sverige har blivit uppenbar efter den upptrappade konflikten mellan Hamas och Israel. Risken för att vissa moskéer, såsom Åkesson påpekar, fungerar som centra för radikalisering och spridning av antisemitisk och våldsbejakande propaganda är överhängande. Om dessa moskéer kan identifieras och de utgör en säkerhetsrisk för Sverige bör nedstängning övervägas. Det måste vara möjligt att vidta åtgärder för att komma till rätta med spridning av desinformation om Sverige och en omfattande antisemitism.

Åkesson gör dock, i sann Trump-anda, inte någon tydlig avgränsning, vilket kan tolkas som att han generaliserar och betraktar muslimer generellt som fientliga. Han skiljer inte på muslimer och islamister och tar inte heller upp det hat och hot som många muslimer dagligen möter på grund av fördomar. Åkessons retorik bidrar snarare till att förstärka fördomarna.

För att Sverige ska bli bra igen måste Sverigedemokraterna vara lika tydliga som alla andra med att muslimer är välkomna i Sverige. Radikala islamistiska aktiviteter ska däremot inte tolereras. Åkessons trumpism gör ingen nytta när det gäller att bekämpa islamism. Den ökar bara polariseringen.

Ellinor Troli / SNB

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiDonald TrumpFrankrikeGérald DarmaninHamasJimmie ÅkessonMoskéerPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaUSAVästerås