Hoppa till huvudinnehållet

Hosta förstörde Karlskogalöftets sommar: ”Ligger två-tre månader efter”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Ludvig Berg fick sommarträningen förstörd, men har nu gjort säsongspremiär och siktar mot SM i slutet av mars.
Ludvig Berg fick sommarträningen förstörd, men har nu gjort säsongspremiär och siktar mot SM i slutet av mars. Foto: MATHIAS BERGELD

Ludvig Berg från Karlskoga har precis gått in i sin första säsong som längdskidåkare på seniornivå, men uppladdningen kunde ha varit bättre. En efterhängsen hosta satte käppar i hjulet från maj ända fram till augusti.

– Jag kunde inte träna som jag ville, säger han.

Säsongen har precis dragit i gång för längdskidåkarna. För två helger sedan kördes Sverigepremiären i Gällivare och en vecka senare var det dags för världscuppremiär i Ruka i Finland.

För Ludvig Berg, som inledde sin karriär i Granbergsdals IF, följdes Sverigepremiären upp av den första helgen av Sverigecupen i Idre.

– I Gällivare var det väldigt tungt. Jag har inte haft min bästa träningssommar, jag hade en sådan jäkla hosta från maj till augusti som inte släppte. Jag var inte sjuk, men jag gick iväg och de kom fram till att jag hade fått förkylningsastma, säger Berg.

Han fick en ny astmamedicin och hostan släppte, men sommarträningen var redan förstörd.

– Jag kunde inte träna som jag ville, utan jag fick vara lite försiktig. Sedan dess har jag tränat bra, men jag har inte grunden och det kände jag i Gällivare.

Där blev inte resultaten vad han hade hoppats på. Idre däremot var ett fall framåt, åtminstone i sprinten. Där går de 30 främsta från kvalet vidare till kvartsfinal och Karlskogasonen var snubblande nära. Han slutade på plats 33, en halv sekund från strecket.

– Med tanke på förutsättningarna var jag nöjd, det var en stor förbättring från Gällivare, men när det är en halv sekund som skiljer kan man inte vara riktigt nöjd. Jag hade en bra känsla och det var ett stort framsteg, men jag var ganska besviken, säger han och fortsätter:

– Jag tyckte att det var ett positivt besked att vara så nära, med tanke på att det gick så dåligt innan. Jag behöver ligga på med träningen, jag kanske ligger två-tre månader efter de andra. Får jag träna på bra över nyår och efter det hoppas jag att jag ska gå vidare i sprintarna och kanske även gå vidare från en kvartsfinal.

Ludvig Berg berättar att han känner att snabbheten sitter kvar, men att det är orken som tryter. För att förbättra det behöver han få i sig mer träning, både för att lyckas bättre i distanslopp och för att ta sig vidare från sprintkvalen.

Siktar mot SM

Just snabbheten ser Ludvig Berg som en av sina främsta styrkor. Att kunna gå till maxfart snabbt och dessutom hålla den farten.

– Jag är snabb och kan tåla hög mjölksyra under en kortare tid. Det jobbar jag för att kunna bibehålla, för det är även viktigt i distanslopp. Om det är masstart och det går lugnt i 14,8 kilometer av 15 och sedan avgörs på slutet, då gäller det att vara snabb.

Så kan ett lopp avgöras under SM-veckan i Boden, 20–26 mars, som är ett av Ludvig Bergs stora mål för säsongen.

– Där hoppas jag kunna vara i säsongens bästa form. Det är väl det resultatmålet jag har, men det jag fokuserar på är att utveckla kapaciteten. Jag kanske inte formtoppar mig till varje lopp, utan det är ett långt arbete. Det är mitt första år som senior och jag kanske inte har som mål att vara med och hugga om pallplatserna. Det kanske får komma om några år, nu handlar det om att lägga ned jobbet.

Hur har det varit att gå från junior till senior?

– Man märker vilken stor skillnad det är. Även om Sveriges juniorer är på en hög nivå, där toppen även kan vara med i toppen av seniortävlingar, så är bredden betydligt större bland seniorerna. Det är små marginaler som kan skilja mellan 10:e och 30:e plats. Man märker att de äldre seniorerna, i vissa fall, har fått 10–15 års mer träning och lägger du ned 700–900 timmar om året blir det ganska mycket. Men det gäller att ha tålamod och bygga upp kapaciteten. Då kan det bli riktigt bra.

Tränar med eliten

Till den här säsongen har Ludvig Berg börjat på Dala Sports Academy i Falun, även om han fortsatt tävlar för Rehns BK. Nästa tävlingshelg för honom blir på hans nya hemmabana, i slutet av januari.

– Det är jag spänd på, säger han.

På Dala Sports Academy har han dessutom fått riktigt tuffa åkare att sparras mot. Calle Halfvarsson och Maja Dahlqvist är bara två av dem.

– Det är många bra åkare. Nio av dem ska åka världscupen i helgen, så man får verkligen se var ribban ligger och kan utvecklas av det, säger Ludvig Berg.

Artikeltaggar

Ludvig BergLängdskidåkning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.