Hoppa till huvudinnehållet

SD:s landsdagar: Man tappar andan

Publicerad:
Först år 1996 förbjöds medlemmar att komma i nazistuniform på möten efter att deras fd vice ordförande hållit tal i sådan uniform, framför en flagga med hakkors. Nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet två år tidigare, skriver insändarskribenten.
Först år 1996 förbjöds medlemmar att komma i nazistuniform på möten efter att deras fd vice ordförande hållit tal i sådan uniform, framför en flagga med hakkors. Nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet två år tidigare, skriver insändarskribenten. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Det har varit en bra helg!” Så sammanfattar Patrik Nyström SD:s landsdagar i Västerås. Inte utan att man tappar andan lite, han får dessutom berätta om dessa landsdagar som bland annat bjöd på ett även för det partiet historiskt rasistiskt, främlingsfientligt, lögnaktigt och fördomsfullt tal av själva partiledaren utan att tidningen ställer en enda fråga om vad i allsin dar som pågår?

Ska vi kolla lite vilka förslag SD lagt senaste tiden:

Man vill sätta in militär mot delar av befolkningen, man vill tvinga läkare, sjuksköterskor, lärare m.fl att ange papperslösa patienter och elever, man vill låsa in oskyldiga flyktingar i människoförvar utan rättegång i upp till ett år, man vill mäta flyktingars knäskålar och tänder för att kunna ta ifrån dem rättigheter, asylsökande ska bo i ”mottagningscentrum” istället för hos sina familjer, moskébyggen ska förbjudas, moskéer som finns ska rivas, muslimska symboler i offentligheten ska förbjudas. Osv, osv. Invandrare beskylls för precis alla landets problem, SD låtsas att islam och islamism är ett och samma.

Känner vi igen mönstret, har vi sett det förr? Inte konstigt alls isåfall:

Efter andra världskriget kom den svenske nazisten Gustaf Ekström hem till Sverige igen, efter att frivilligt åkt för att kriga för Hitlertyskland. År 1988 var han med och grundade ett nytt politiskt parti: Sverigedemokraterna. Partiet bestod av nazister och fascister som ville ha ett ”etniskt rent” Sverige. Först år 1996 förbjöds medlemmar att komma i nazistuniform på möten efter att deras fd vice ordförande hållit tal i sådan uniform, framför en flagga med hakkors. Nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet två år tidigare.

Känns det verkligen ok för t.ex Liberalerna att samarbeta med ett sådant parti?

Känns det verkligen ok av lokaltidningen att låta partiföreträdaren prata om ”en bra helg” utan att ställa en enda motfråga ?

Det går fort nu…

Anders Nyberg

Vänsterpartiet

Artikeltaggar

IslamJimmie ÅkessonLiberalernaMoskéerPapperslösaPatrik NyströmPolitikSverigedemokraternaVänsterpartietVästerås